Wintertijd

De afgelopen 4 jaar trok zoonlief zich er niks van aan wanneer de klok verzet werd. Helaas was dat vandaag anders. Nu is Liam de laatste tijd sowieso vroeg wakker, maar vandaag was het 5:30 en daar moest ik toch wel even aan wennen, ondanks dat ik me wel uitgeslapen voelde. De ochtend duurde wel errug lang, maar toch hebben een heerlijk dagje gehad. 's middags kregen we visite en hebben we lekker taart gegeten en buiten gespeeld, en toen Lex thuis was van werken lekker met z'n allen gegeten.

Hier komt het recept!

Bloemkool met macaroni

Ingrediënten

8 plakjes pancetta (wij gebruiken gewone bacon, lang leve het supermarkt aanbod in NO)
1 grote bloemkool
500 gram gedroogde macaroni
250 gram oude cheddar (of Goudse) kaas
4 dikke plakken boerenbrood (bruinbrood voldoet)
paar takjes rozemarijn
2 tenen knoflook
250 gram creme fraiche
parmezaanse kaas voor erbij

Om te beginnen; zet alle ingrediënten en andere spullen klaar. Breng een volle ketel water aan de kook. Verhit de oven tot 220 graden. Zet een grove rasp in de keukenmachine.

Leg de pancetta in een braadslede (van ongeveer 25x30 cm) en zet die boven in de hete oven. Snijd de verlepte buitenste blaadjes en het onderste stugge deel van de steel van de bloemkool en snijd de bloemkool in kwarten. Leg de stukken met het hart naar beneden in een grote pan. Doe de macaroni erbij en zet de pan op hoog vuur. Giet er zoveel kokend water uit de ketel bij dat alles net onderstaat en breng eventueel nog een ketel water aan de kook. Doe er een schep zout bij, sprenkel met olijfolie in de pan, roer even en leg er de deksel iets scheef op en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Rasp de cheddar in de keukenmachine en doe de kaas in een kom. Zet het standaard mes in de machine, haal de pancetta uit de oven en hak de plakjes samen met het brood, rozemarijnnaaldjes en een flinke scheut olijfolie tot het mengesel de consistentie van grof broodkruim heeft.

Zet een vergiet op een grote kom om het kookwater op te vangen en laat er de pasta en bloemkool in uit lekken. Kieper de inhoud van het vergiet in de braadslede waar je de pancetta in hebt gebakken en zet hem op laag vuur. Giet er 4 deciliter van het opgevangen kookvocht bij. Knijp er de ongepelde tenen knoflook bij, roer de creme fraiche en de geraspte cheddar er door en maak de stukken bloemkool voorzichtig stuk met een keukentang of pureeknijper. Breng het mengsel met zout en peper op smaak. Doe er eventueel nog een scheutje van het kookwater bij om het een mooie losse consistentie te geven.

Spreid het mengsel uit en strooi het broodkruim er over. Zet de braadslede ongeveer 8 minuten boven in de oven of tot er een goudbruin pruttelend laagje over zit.

Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

365 dagen

Weeëg en onwel

Bijna december